_

Jadłospis na najbliższy tydzień

_

16

05

2022

poniedziałek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym na twardo w plasterkach, pomidorem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Jabłko

obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakamina wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Mięso duszone, sos boloński, ser żółty, makaron, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, rzodkiewką.

17

05

2022

wtorek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem z szynką pajda, papryką czerwoną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Daktyle bez pestek

obiad

Rosół z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Miruna atlantycka bez skóry panierowana, smażona (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, zieleniną, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Weka pszenna z masłem, serkiem naturalnym, szczypiorkiem, pomidorem.

18

05

2022

środa

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,       chleb graham ze słonecznikiem, masłem, dżemem bez dodatku cukru, herbatazmiodem i cytryną.

2 śniadanie

Papryka

obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem na wywarze jarzynowym (marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną Pieczeń z drobiu w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, kiełbasą cielęco-wieprzową, sałatą zieloną, rzodkiewką.

19

5

2022

czwartek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, serem żółtym, pomidorem, zieleniną, kakao na mleku, herbata miodem i cytryną.

2 śniadanie

Kalarepka

obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem na wywarze jarzynowym (marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Sznycel mielony, wieprzowy (jajka, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną i koperkiem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle )

podwieczorek

Galaretka z owocami, pałeczki kukurydziane do chrupania

20

05

2022

piątek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, papryką, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Półmisek warzyw

obiad

Zupa ziemniaczana z mięsem, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron zapiekany z jabłkami z nutą cynamonu i wanilii, sosem jogurtowo-śmietanowym, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem, masłem, szynką wiejską, sałata zieloną, pomidorem.

_

Informacje totyczące żywności 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

_

W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

 

Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.