_

Jadłospis na najbliższy tydzień

_

25

03

2024

poniedziałek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z jaj (jogurt naturalny, majonez) z serem żółtym, rzodkiewką, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Banan

obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Mięso duszone w sosie meksykańskim (sos zaciągany mąką ziemniaczaną, fasolka czerwona), ryż na sypko, sałata lodowa z warzywami oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem, masłem, szynką pajdą, pomidorem, zieleniną.

26

03

2024

wtorek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Papryka czerwona

obiad

Rosół z makaronem z warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Filet duszony w sosie orientalnym (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską żywiecką, serem żółtym, keczupem, sałatą zieloną, rzodkiewką.

27

03

2024

środa

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, miodowymi, chleb  graham ze słonecznikiem, masłem, serkiem naturalnym, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Jabłko

obiad

Zupa pomidorowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Pieczeń schabowa w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, sałatka szwedzka z ogórka kiszonego z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

 Kisiel owocowy, pałeczki kukurydziane.

28

03

2024

czwartek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożkiem z warzywami, pomidorem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Daktyle bez pestek i żurawina do chrupania

obiad

Kaszą manna z warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Miruna atlantycka bez skóry w cieście (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna  z żurawiną, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Weka  pszenna z masłem, dżemem truskawkowym, jabłko.

29

03

2024

piątek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, papryką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Półmisek warzyw i owoców do chrupania

obiad

Zupa wielowarzywna na wywarze jarzynowym (masło, kalafiory, brokuły, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Makaron z prażonymi jabłkami z białym sosem na bazie jogurtu naturalnego i śmietany z nutą cynamonu i wanilii, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną.

_

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Informacje dotyczące żywności 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

_

W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

 

Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.