Jadłospis na najbliższy tydzień
25
03
2024
poniedziałek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z jaj (jogurt naturalny, majonez) z serem żółtym, rzodkiewką, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Banan
obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Mięso duszone w sosie meksykańskim (sos zaciągany mąką ziemniaczaną, fasolka czerwona), ryż na sypko, sałata lodowa z warzywami oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb graham ze słonecznikiem, masłem, szynką pajdą, pomidorem, zieleniną.
26
03
2024
wtorek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Papryka czerwona
obiad
Rosół z makaronem z warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Filet duszony w sosie orientalnym (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską żywiecką, serem żółtym, keczupem, sałatą zieloną, rzodkiewką.
27
03
2024
środa
śniadanie
Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, miodowymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, serkiem naturalnym, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Jabłko
obiad
Zupa pomidorowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Pieczeń schabowa w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, sałatka szwedzka z ogórka kiszonego z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Kisiel owocowy, pałeczki kukurydziane.
28
03
2024
czwartek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożkiem z warzywami, pomidorem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Daktyle bez pestek i żurawina do chrupania
obiad
Kaszą manna z warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Miruna atlantycka bez skóry w cieście (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna z żurawiną, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Weka pszenna z masłem, dżemem truskawkowym, jabłko.
29
03
2024
piątek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, papryką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Półmisek warzyw i owoców do chrupania
obiad
Zupa wielowarzywna na wywarze jarzynowym (masło, kalafiory, brokuły, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Makaron z prażonymi jabłkami z białym sosem na bazie jogurtu naturalnego i śmietany z nutą cynamonu i wanilii, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną.
Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.
Informacje dotyczące żywności
Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r
W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:
Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.