Jadłospis na najbliższy tydzień
18
11
2024
poniedziałek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Marchewka do chrupania
obiad
Zupa ziemniaczana z warzywami, mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Ryż zapiekany z jabłkami z nutą cynamonu pod białą pierzynką (sos na bazie jogurtu naturalnego i śmietany), marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, szynką wiejską, ogórkiem zielonym.
19
11
2024
wtorek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem w plasterkach, rzodkiewką, zieleniną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Papryka czerwona
obiad
Zupa ogórkowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Miruna atlantycka bez skóry po grecku, ziemniaki z koperkiem, sałata zielona ze śmietaną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem śmietankowym, pomidorem.
20
11
2024
środa
śniadanie
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, dżemem truskawkowym, żurawina do chrupania, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Jabłko
obiad
Zupa brokułowa na wywarze jarzynowym (masło, brokuły, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Mięso duszone, sos boloński, ser żółty, makaron, sałatka szwedzka z ogórka zielonego z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Rogal pszenny z masłem, papryka do chrupania.
21
11
2024
czwartek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, pomidorem, zieleniną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Banan
obiad
Rosół z makaronem nitki, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (antrykot lub szponder wołowy, mięso z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Pierś z drobiu w sosie orientalnym (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle)
podwieczorek
Jogurt truskawkowy, chrupki kukurydziane.
22
11
2024
piątek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym tuńczykiem, rzodkiewką, sałatą zieloną, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Półmisek warzyw i owoców do chrupania
obiad
Zupa wielowarzywna na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Karczek duszony (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka z buraczków czerwonych, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, ogórkiem zielonym.
- Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.
- Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
- Używane przyprawy mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, orzechów, sezamu, mleka, jajek, soji oraz glutenu.
Informacje dotyczące żywności
Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r
W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:
Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.