Jadłospis na najbliższy tydzień
19
05
2025
poniedziałek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, rzodkiewką, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Ogórek zielony do chrupania
obiad
Zupa ziemniaczana z mięsem, warzywami na wywarze mięsno- jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Ryż zapiekany z jabłkami z nutą cynamonu pod białą pierzynką (sos na bazie jogurtu naturalnego i śmietany), żurawina do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, tuńczykiem, serem żółtym, pomidorem.
20
05
2025
wtorek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną
2 śniadanie
Banan
obiad
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Medaliony z indyka w sosie ( sos zaciągany mąka ziemniaczaną) ziemniaki z koperkiem, sałata zielona ze śmietaną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Jogurt owocowy, chrupki kukurydziane.
21
05
2025
środa
śniadanie
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, miodem wielokwiatowym, ziarna słonecznika do chrupania, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Kolorowa papryka
obiad
Zupa wielowarzywna na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Karczek duszony (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Weka pszenna z masłem, serkiem naturalnym, pomidorem, zieleniną.
22
05
2025
czwartek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, pomidorem, zieleniną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Mix warzyw do chrupania
obiad
Zupa pieczarkowa z kaszą jaglana na wywarze jarzynowym (masło, pieczarki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z kurczaka w suszonych pomidorach (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa z masłem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą rybną (twarożek, makrela wędzona) z ogórkiem zielonym.
23
05
2025
piątek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, kolorową papryką, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Jabłko
obiad
Barszcz czerwony z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (antrykot lub szponder wołowy, mięso z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z białym serem, masłem, cukrem, kalarepka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, ogórkiem zielonym.
Woda dostępna dla dzieci na oddziałach.
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Używane przyprawy mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, orzechów, sezamu, mleka, jajek, soji oraz glutenu.
Informacje dotyczące żywności
Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r
W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:
Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.