Jadłospis na najbliższy tydzień
22
04
2024
poniedziałek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Ogórek zielony
obiad
Zupa pomidorowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet duszony w sosie curry (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb graham ze słonecznikiem, masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, keczupem, rzodkiewką
23
04
2024
wtorek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem naturalnym, pomidorem, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Jabłko
obiad
Zupa wielowarzywna na wywarze jarzynowym (masło, kalafiory, brokuły, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatką zieloną z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem zielonym.
24
04
2024
środa
śniadanie
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, dżemem truskawkowym, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Żurawina i daktyle bez pestek
obiad
Rosół z kaszą manną, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Miruna atlantycka bez skóry w cieście (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, serem żółtym, papryką czerwoną, sałatą zieloną.
25
04
2024
czwartek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z jaj z serem żółtym (jogurt naturalny, majonez), zieleniną, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Papryka do chrupania
obiad
Zupa brokułowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Schab duszony w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, buraczki na gorąco (masło, mąka pszenna śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Weka pszenna z masłem, ogórek zielony do chrupania.
26
04
2024
piątek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Półmisek warzyw i owoców do chrupania
obiad
Zupa z czerwonej soczewicy z mięsem warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (antrykot lub szponder wołowy, mięso z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z duszonymi jabłkami, cynamonem z białym sosem na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, szynką pajdą, pomidorem, sałatą zieloną.
Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.
Informacje dotyczące żywności
Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r
W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:
Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.