_

Jadłospis na najbliższy tydzień

_

24

06

2024

poniedziałek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym w plasterkach, sałatą zieloną, rzodkiewką, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Jabłko

obiad

Zupa wielowarzywna na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet drobiowy w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ryż na sypko, sałatka z ogórka zielonego z koperkiem, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem z masłem, szynką wiejską, serem żółtym, pomidorem, zieleniną.

25

06

2024

wtorek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, szynką wiejską, pomidorem, zieleniną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Ogórek zielony

obiad

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Pieczeń schabowa w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną) ziemniaki z koperkiem, brokuł duszony, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Kisiel truskawkowy, pałeczki kukurydziane.

26

06

2024

środa

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowo-miodowymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, serkiem naturalnym, rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Banan

obiad

Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Kotlety drobiowe, panierowane (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona ze śmietaną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Weka pszenna z masłem, miodem wielokwiatowym,młoda marchewka do chrupania.

27

06

2024

czwartek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem śmietankowym, pomidorem, zieleniną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Żurawina i daktyle bez pestek

obiad

Zupa kalafiorowa z warzywami na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną) ziemniaki z koperkiem, sałatka szwedzka z ogórka zielonego z oliwą z oliwek, czosnkiem i koperkiem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, papryką czerwoną.

28

06

2024

piątek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, ogórkiem zielonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Półmisek warzyw i owoców

obiad

Zupa ziemniaczana z mięsem, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z prażonymi jabłkami z białym sosem na bazie jogurtu naturalnego i śmietany z nutą cynamonu i wanilii, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, serem żółtym, papryką czerwoną.

_

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Informacje dotyczące żywności 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

_

W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

 

Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.