Jadłospis na najbliższy tydzień
02
12
2024
poniedziałek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka pajdą, sałatą zieloną, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Ogórek zielony do chrupania
obiad
Zupa z czerwonej soczewicy z mięsem, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Naleśniki (mleko, mąka pszenna, jajka) z musem truskawkowym,(jogurt naturalny twarożek, śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, papryką.
03
12
2024
wtorek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, zieleniną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Banan
obiad
Zupa brokułowa z warzywami na wywarze jarzynowym (masło, brokuły, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z indyka w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, ogórek zielony w słupkach z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Weka pszenna z kremem czekoladowym ( daktyle, kakao), marchewka do chrupania.
04
12
2024
środa
śniadanie
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, miodem wielokwiatowym, ziarna słonecznika do chrupania, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Jabłko
obiad
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Miruna atlantycka w warzywach, surówka z kapusty kiszonej Z marchewką, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem śmietankowym, pomidorem, sałatą zieloną.
05
12
2024
czwartek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, szynką wiejską, ogórkiem zielonym, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Papryka do chrupania
obiad
Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Kotlet panierowany z drobiu (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Kisiel z owocami, pałeczki kukurydziane.
06
12
2024
piątek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, sałata zieloną, pomidorem, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Żurawina do chrupania
obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Mięso duszone, sos meksykański z czerwoną fasolką, ryż na sypko, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, keczupem, ogórkiem zielonym.
Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Używane przyprawy mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, orzechów, sezamu, mleka, jajek, soji oraz glutenu.
Informacje dotyczące żywności
Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r
W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:
Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.