Jadłospis na najbliższy tydzień
27
01
2025
poniedziałek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, ogórkiem kiszonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Ogórek zielony do chrupania
obiad
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z kurczaka w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, brokuł duszony z masłem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Jogurt owocowy, pałeczki kukurydziane, ziarna słonecznika.
28
01
2025
wtorek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, zieleniną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Papryka czerwona do chrupania
obiad
Krupnik z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (kasza jęczmienna, mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Naleśniki (mleko, mąka pszenna, jajka) z prażonymi jabłkami, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, tuńczykiem, serem żółtym, ogórkiem zielonym.
29
01
2025
środa
śniadanie
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, miodem wielokwiatowym, żurawina do chrupania, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Jabłko
obiad
Zupa ogórkowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Eskalopki z drobiu (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, mix sałata z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Weka pszenna z masłem, twarożkiem śmietankowym, pomidorem, zieleniną.
30
01
2025
czwartek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Żurawina do chrupania
obiad
Zupa kalafiorowa z warzywami na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, zielenią, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Rogal pszenny z masłem, jabłko.
31
01
2025
piątek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Półmisek warzyw do chrupania
obiad
Zupa jarzynowa z mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Ryż na sypko z musem truskawkowo-serowym (ser biały, śmietana), ziarna słonecznika, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, papryką.
Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Używane przyprawy mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, orzechów, sezamu, mleka, jajek, soji oraz glutenu.
Informacje dotyczące żywności
Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r
W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:
Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.