Jadłospis na najbliższy tydzień
27
03
2023
poniedziałek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, rzodkiewką, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną
2 śniadanie
Jabłko
obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka szwedzka z ogórka kiszonego z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Serek truskawkowy, pałeczki kukurydziane do chrupania.
28
03
2023
wtorek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, pomidorem, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Kolorowa papryka do chrupania
obiad
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Kluski leniwe (mąka pszenna, jajka, ser biały) z masłem, cukrem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, ogórkiem kiszonym
29
03
2023
środa
śniadanie
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, dżemem bez dodatku cukru, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Banan
obiad
Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Kotlet drobiowy, panierowany (jajka, bułka tarta, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki z jabłkiem (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem naturalnym, rzodkiewką, sałatą zieloną.
30
03
2023
czwartek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli wędzonej, papryki czerwonej, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Półmisek owoców do chrupania
obiad
Zupa pieczarkowa z makaronem nitki na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Schab duszony w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, brokuł duszony z masłem i bułeczką, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym.
31
03
2023
piątek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, kolorową papryką, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Kolorowy półmisek warzyw do chrupania
obiad
Krupnik z mięsem, ziemniakami, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe, kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietany, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, serem żółtym, rzodkiewką, sałatą zieloną.
Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.
Informacje dotyczące żywności
Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r
W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:
Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.