_

Jadłospis na najbliższy tydzień

_

04

03

2024

poniedziałek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, rzodkiewką, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Daktyle bez pestek

obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Karczek duszony (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka szwedzka z ogórka kiszonego z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Serek owocowy, pałeczki kukurydziane.

05

03

2024

wtorek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną

2 śniadanie

Banan

obiad

Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Kotlet drobiowy, panierowany (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Weka pszenna z masłem, dżemem truskawkowym, jabłko.

06

03

2024

środa

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, serem żółtym, rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Jabłko

obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Mięso duszone, sos meksykański z czerwoną fasolą, ryż na sypko, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Rogal pszenny z masłem, papryka czerwona do chrupania.

07

03

2024

czwartek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli wędzonej z zieleniną, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Papryka czerwona

obiad

Zupa kalafiorowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet drobiowy w sosie curry (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, buraczki na ciepło (masło, mąka pszenna, śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym.

08

03

2024

piątek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, rzodkiewką, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Kolorowy półmisek warzyw do chrupania

obiad

Zupa grochowa z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z białym serem, masłem, cukrem, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, pomidorem, sałatą zieloną.

_

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Informacje dotyczące żywności 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

_

W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

 

Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.