Jadłospis na najbliższy tydzień
07
10
2024
poniedziałek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną
2 śniadanie
Ogórek zielony do chrupania
obiad
Zupa ziemniaczana z warzywami, mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietany, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, jajkiem gotowanym na twardo, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną.
08
10
2024
wtorek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, pomidorem, zieloną cebulką, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Papryka czerwona
obiad
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Schab duszony w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane (masło, śmietana, mąka pszenna), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Jogurt owocowy, pałeczki kukurydziane.
09
10
2024
środa
śniadanie
Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, miodowo-czekoladowymi, chleb graham ze słonecznikiem, serem żółtym, rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Jabłko
obiad
Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Kotlety drobiowe, panierowane (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, mix sałat z warzywami i śmietaną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, papryką czerwoną.
10
10
2024
czwartek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, keczupem, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Żurawina i daktyle do chrupania
obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Karczek duszony (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka szwedzka wielowarzywna z czosnkiem, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą rybną (ser biały, makrela wędzona) z papryką czerwoną.
11
10
2024
piątek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, serem żółtym, ogórkiem kiszonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Marchewka i jabłko do chrupania
obiad
Zupa fasolowa z ziemniakami, mięsem na wywarze mięsno- jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Naleśniki (mleko, mąka pszenna, jajka) z prażonymi jabłkami pod białą pierzynką na bazie jogurtu naturalnego i śmietany z nutą wanilii i cynamonu, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, pomidorem, sałatą zieloną.
Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.
Informacje dotyczące żywności
Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r
W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:
Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.