_

Jadłospis na najbliższy tydzień

_

22

07

2024

poniedziałek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Ogórek zielony

obiad

Zupa pomidorowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z kurczaka w orientalnym sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem, masłem, szynką wiejską, keczupem, rzodkiewką.

23

07

2024

wtorek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem śmietankowym, pomidorem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Daktyle bez pestek, żurawina

obiad

Rosół z ryżem, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (antrykot lub szponder wołowy, mięso z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Miruna atlantycka bez skóry w jarzynach, ziemniaki z koperkiem, sałata zielona ze śmietaną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Weka pszenna z masłem, jabłko.

24

07

2024

środa

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, serkiem naturalnym, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Papryka czerwona

obiad

Zupa wielowarzywna wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Karczek duszony (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka szwedzka z ogórka zielonego z oliwą z oliwek, czosnkiem i koperkiem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, pomidorem, sałatą zieloną.

25

07

2024

czwartek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką alpejską, pomidorem, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Ogórek zielony

obiad

Zupa ziemniaczana z mięsem, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (antrykot lub szponder wołowy, mięso z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Racuszki z jabłkami (mleko, mąka pszenna, jajka) z cukrem pudrem, żurawina do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, serem żółtym, papryką czerwoną.

26

07

2024

piątek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, rzodkiewką, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Półmisek warzyw i owoców do chrupania

obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Pierś z indyka w sosie  (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym na twardo, serem żółtym, pomidorem.

_

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Informacje dotyczące żywności 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

_

W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

 

Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.