_

Jadłospis na najbliższy tydzień

_

27

01

2025

poniedziałek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, ogórkiem kiszonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Ogórek zielony do chrupania

obiad

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z kurczaka w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, brokuł duszony z masłem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Jogurt owocowy, pałeczki kukurydziane, ziarna słonecznika.

28

01

2025

wtorek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, zieleniną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Papryka czerwona do chrupania

obiad

Krupnik z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (kasza jęczmienna, mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Naleśniki (mleko, mąka pszenna, jajka) z prażonymi jabłkami, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, tuńczykiem, serem żółtym, ogórkiem zielonym.

29

01

2025

środa

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, miodem wielokwiatowym, żurawina do chrupania, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Jabłko

obiad

Zupa ogórkowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Eskalopki z drobiu (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, mix sałata z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Weka pszenna z masłem, twarożkiem śmietankowym, pomidorem, zieleniną.

30

01

2025

czwartek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Żurawina do chrupania

obiad

Zupa kalafiorowa z warzywami na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta)  z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, zielenią, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Rogal pszenny z masłem, jabłko.

31

01

2025

piątek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Półmisek warzyw do chrupania

obiad

Zupa jarzynowa z mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Ryż na sypko z musem truskawkowo-serowym (ser biały, śmietana), ziarna słonecznika, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, papryką.

_

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.

Używane przyprawy mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, orzechów, sezamu, mleka, jajek, soji oraz glutenu.

Informacje dotyczące żywności 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

_

W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

 

Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.