Jadłospis na najbliższy tydzień
22
07
2024
poniedziałek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Ogórek zielony
obiad
Zupa pomidorowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z kurczaka w orientalnym sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb graham ze słonecznikiem, masłem, szynką wiejską, keczupem, rzodkiewką.
23
07
2024
wtorek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem śmietankowym, pomidorem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Daktyle bez pestek, żurawina
obiad
Rosół z ryżem, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (antrykot lub szponder wołowy, mięso z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Miruna atlantycka bez skóry w jarzynach, ziemniaki z koperkiem, sałata zielona ze śmietaną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Weka pszenna z masłem, jabłko.
24
07
2024
środa
śniadanie
Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, serkiem naturalnym, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Papryka czerwona
obiad
Zupa wielowarzywna wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Karczek duszony (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka szwedzka z ogórka zielonego z oliwą z oliwek, czosnkiem i koperkiem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, pomidorem, sałatą zieloną.
25
07
2024
czwartek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką alpejską, pomidorem, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Ogórek zielony
obiad
Zupa ziemniaczana z mięsem, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (antrykot lub szponder wołowy, mięso z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Racuszki z jabłkami (mleko, mąka pszenna, jajka) z cukrem pudrem, żurawina do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, serem żółtym, papryką czerwoną.
26
07
2024
piątek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, rzodkiewką, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Półmisek warzyw i owoców do chrupania
obiad
Zupa kalafiorowa na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Pierś z indyka w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym na twardo, serem żółtym, pomidorem.
Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.
Informacje dotyczące żywności
Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r
W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:
Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.