Jadłospis na najbliższy tydzień
25
09
2023
poniedziałek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym na twardo, pomidorem, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Ogórek zielony do chrupania
obiad
Zupa pieczarkowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet drobiowy w sosie pomidorowym (sos zaciągany mąką pszenną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, serem żółtym, papryką czerwoną.
26
09
2023
wtorek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem naturalnym, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Śliwki
obiad
Rosół z kaszą manną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Miruna atlantycka bez skóry w cieście (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Weka pszenna z masłem, dżemem morelowym, jabłko.
27
09
2023
środa
śniadanie
Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, żółtym serem, rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Marchewka do chrupania
obiad
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Kluski leniwe (ser, mąka pszenna, jajka) z masłem, cukrem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, ogórkiem zielonym.
28
09
2023
czwartek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską żywiecką, keczupem, papryką świeżą, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Jabłko
obiad
Zupa kalafiorowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, kalafiory, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Sznycel mielony, panierowany (jajka, bułka tarta, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, mizeria z koperkiem (śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Jogurt truskawkowy, pałeczki kukurydziane do chrupania.
29
09
2023
piątek
śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.
2 śniadanie
Kolorowy półmisek warzyw do chrupania
obiad
Zupa wielowarzywna z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron zapiekany z jabłkami z nutą wanilii i cynamonu pod białą pierzynką na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, daktyle bez pestek do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).
podwieczorek
Chleb pszenno-żytni z masłem, żółtym serem, tuńczykiem, pomidorem, zieleniną.
Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.
Informacje dotyczące żywności
Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r
W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:
Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.