_

Jadłospis na najbliższy tydzień

_

07

10

2024

poniedziałek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną

2 śniadanie

Ogórek zielony do chrupania

obiad

Zupa ziemniaczana z warzywami, mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietany, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb razowy ze słonecznikiem, masłem, jajkiem gotowanym na twardo, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną.

08

10

2024

wtorek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, pomidorem, zieloną cebulką, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Papryka czerwona

obiad

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Schab duszony w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane (masło, śmietana, mąka pszenna), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Jogurt owocowy, pałeczki kukurydziane.

09

10

2024

środa

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, miodowo-czekoladowymi, chleb graham ze słonecznikiem, serem żółtym,  rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Jabłko

obiad

Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Kotlety drobiowe, panierowane (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, mix sałat z warzywami i śmietaną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, papryką czerwoną.

10

10

2024

czwartek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, keczupem, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Żurawina i daktyle do chrupania

obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Karczek duszony (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka szwedzka wielowarzywna z czosnkiem, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą rybną (ser biały, makrela wędzona) z papryką czerwoną.

11

10

2024

piątek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, serem żółtym, ogórkiem kiszonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Marchewka i jabłko do chrupania

obiad

Zupa fasolowa z ziemniakami, mięsem na wywarze mięsno- jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Naleśniki (mleko, mąka pszenna, jajka) z prażonymi jabłkami pod białą pierzynką na bazie jogurtu naturalnego i śmietany z nutą wanilii i cynamonu, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, pomidorem, sałatą zieloną.

_

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Informacje dotyczące żywności 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

_

W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

 

Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.