_

Jadłospis na najbliższy tydzień

_

27

03

2023

poniedziałek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, rzodkiewką, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną

2 śniadanie

Jabłko

obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka szwedzka z ogórka kiszonego z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Serek truskawkowy, pałeczki kukurydziane do chrupania.

28

03

2023

wtorek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, pomidorem, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Kolorowa papryka do chrupania

obiad

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Kluski leniwe (mąka pszenna, jajka, ser biały) z masłem, cukrem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, ogórkiem kiszonym

29

03

2023

środa

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, dżemem bez dodatku cukru, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Banan

obiad

Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Kotlet drobiowy, panierowany (jajka, bułka tarta, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki z jabłkiem (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem naturalnym, rzodkiewką, sałatą zieloną.

30

03

2023

czwartek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli wędzonej, papryki czerwonej, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Półmisek owoców do chrupania

obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem nitki na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Schab duszony w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, brokuł duszony z masłem i bułeczką, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym.

31

03

2023

piątek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, kolorową papryką, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Kolorowy półmisek warzyw do chrupania

obiad

Krupnik z mięsem, ziemniakami, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe, kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietany, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, serem żółtym, rzodkiewką, sałatą zieloną.

_

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Informacje dotyczące żywności 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

_

W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

 

Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.