_

Jadłospis na najbliższy tydzień

_

22

04

2024

poniedziałek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Ogórek zielony

obiad

Zupa pomidorowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet duszony w sosie curry (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem, masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, keczupem, rzodkiewką

23

04

2024

wtorek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem  naturalnym, pomidorem, sałatą zieloną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Jabłko

obiad

Zupa wielowarzywna na wywarze jarzynowym (masło, kalafiory, brokuły, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatką zieloną z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem zielonym.

24

04

2024

środa

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, dżemem truskawkowym, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Żurawina i daktyle bez pestek

obiad

Rosół z kaszą manną, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso z indyka, szponder lub antrykot wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Miruna atlantycka bez skóry w cieście (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, serem żółtym, papryką czerwoną, sałatą zieloną.

25

04

2024

czwartek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z jaj z serem żółtym (jogurt naturalny, majonez), zieleniną, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Papryka do chrupania

obiad

Zupa brokułowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Schab duszony w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, buraczki na gorąco (masło, mąka pszenna śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Weka  pszenna z masłem, ogórek zielony do chrupania.

26

04

2024

piątek

śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

2 śniadanie

Półmisek warzyw i owoców do chrupania

obiad

Zupa z czerwonej soczewicy z mięsem warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (antrykot lub szponder wołowy, mięso z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z duszonymi jabłkami, cynamonem z białym sosem na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, szynką pajdą, pomidorem, sałatą zieloną.

_

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Informacje dotyczące żywności 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

_

W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

 

Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, migdały, seler, nasiona sezamu, gorczyca, łubin.